KLAGEN

Ken je het gevoel dat mensen zoveel frustratie met zichzelf hebben? En alleen maar dag in, dag uit kunnen klagen over zichzelf? Hoe slecht ze het hebben? Ik kan daar totaal niet tegen. Zal ik eens een blikje openen met mijn klachten? Hoe slecht ik het heb getroffen? Dan zijn we eind van deze maand nog niet klaar. Er zit wel een verschil tussen dag in, dag uit klagen en eens vertellen hoe rot je je voelt. Voor dat laatste heb ik begrip en respect. Maar niet voor het dagelijks klagen. Op een dag was ik het spuugzat dat gezeik dag in, dag uit aan te moeten horen. Ik zei diegene: ‘Ga alsjeblieft naar de klaagmuur, maar val mij er niet mee lastig. Wees blij dat je ademt, beweegt en loopt.’ De boodschap was duidelijk overgekomen, want diegene klaagt nooit meer in mijn bijzijn.

Waarom zou je klagen over jezelf? Watvoor nut heeft het? Wordt je er beter van? Helaas is mijn lichaam gebroken en kan niet meer gemaakt worden. Normaal als je wilt staan, heb je de kracht om je lichaam overeind te houden en standvastig te blijven staan. Ik niet en ik zak als een elastiekje in elkaar. Helaas, het is wat het is. Mezelf ermee frustreren dat het niet meer gaat, wordt je doodongelukkig van.

Gisteren kwam ik een volger tegen van Facebook. Ze vroeg mij: ‘Zing jij al de liedjes die je hoort mee?’ Ik knikte en zei: ‘Ja in mijn hoofd.’ Dat vond ik een mooie vraag. Waarom? Ik dacht erover na. Zou ik nou moeten klagen tegen de platenmaatschappijen? Hoe durven jullie mij dit aan te doen? Ik kan niet praten. In tegenstelling daarvan, zing ik op mijn manier mee. Ik beweeg mijn hoofd en mond. Ik probeer zo goed mogelijk de vorm van de klank na te doen. Niet dat het lukt, maar in mijn verbeelding wel. Ook blèr ik gewoon mee in mijn hoofd. Niemand die het hoort, alleen ik. Ik ben wie ik ben en ik ben er blij mee. Ondanks mijn lichamelijke beperkingen. Ik hoop dat meerdere mensen dat over zichzelf durven zeggen.

Dus alle dagelijkse klagers, laat je geklaag voor wat het is en begin 2019 zonder geklaag.

Ik wens jullie allemaal fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar.

Tot de volgende keer.

Groetjes Sun-Mi.