STOER DOEN

We gaan terug naar de jaren 90. Toen ik nog een kleine Sun-Mi was. Ik zat op turnen. Ik had een lichtroze turnpakje met Mickey Mouse erop en witte gympjes. Want turnschoentjes waren te duur. Ik ging naar de middelbare school. Groen van Prinsteren. Ik was een brugpieper. Op een dag hadden we gym. Met mijn rugtas met bloemetjes op mijn rug wandelde ik naar het gymlokaal. Een beetje verlegen pakte ik mijn lichtroze turnpakje met Mickey Mouse erop uit mijn gymtas. Zo ook mijn witte gympjes. Ik zag al de meisjes kijken, fluisteren en lacherig over mij doen. Op dat moment wilde ik hard weg rennen. Ik begreep niet waarom ze zo deden. De jongens kozen mij ook niet voor een groepsspel. De andere meisjes wel. Ik stond druilerig alleen op de lijn. Na de gymles kleedde ik mij vlug om. Uit mijn ooghoeken zag ik het stoerste meisje van de klas een Kings trui aan trekken. Ze vertelde lachend dat ze die bij de V&D had gekocht.

Diezelfde middag (toen ik weer thuis was) zeurde ik de hele tijd: ‘Mama gaan we vanmiddag naar de V&D?’ Mijn moeder zei: ‘Ik heb het druk lieve schat.’ Ik trok een pruillip en keek heel zielig. ‘Please mam asjebliefttttt, ik doe een week de afwas.’ Mijn moeder zuchtte diep en zei: ‘Voor deze ene keer.’ Wat was ik blij. Zo gezegd zo gedaan. Ik huppelde vrolijk in de V&D. Daar zag ik de Kings trui aan het rek hangen. De Kings trui waar mijn stoere klasgenootje over praatte.

De volgende dag trok ik de Kings trui aan naar school. Ik voelde mij enorm stoer en dacht: ha nu vinden mijn klasgenootjes mij ook stoer en gaan ze mij niet meer uit lachen. Hoe oud of hoe jong zal ik zijn geweest? 12 of 13 jaar? Ik dacht dat ik met die Kings trui erbij hoorde.

Nu is het 2018 en ben ik de ‘’stoer doen fase’’ allang voorbij. Helaas zijn er nog steeds mensen die mij stoer vinden doen. Om op te scheppen en uit de hoogte doen. Waarom zou ik bijvoorbeeld verzinnen dat ik lezingen geef aan werelddelen? Om stoer te doen en op te scheppen van: kijk mij eens? Ik zou toch mijn eigen glazen in gooien als het niet waar was? Ik zou dan een docente laten liegen in een filmpje? Hoe kortzichtig kunnen mensen zijn? Ik had het er laatst nog over. Eigenlijk is het gewoon jaloezie. Iets willen wat een ander heeft. In plaats dat iemand nou blij voor mij is en het mij van harte gunt.

Helaas zit niet iedereen zo in elkaar.

Tot de volgende keer.

Groetjes Sun-Mi.